Som väntat kom SAS coronadrabbade passagerarsiffror för mars in kom på historiskt låga nivåer – men det syns en viss ljusning jämfört med februari. Reseefterfrågan ökade en aning kring påsklovsveckorna.
310.000 passagerare flög med SAS i mars vilket är en ökning med 40 procent jämfört med februari, men en minskning på 69 procent jämfört med samma månad i fjol. Bolaget rapporterar också en viss ökning i framtida bokningar, och ett litet lyft i resandet i samband med påsken.
”Antalet passagerare och framtida bokningar har ökat under månaden, om än från väldigt låga nivåer. Utvecklingen i efterfrågan på flygresor är helt beroende av pågående vaccinationer och att reserestriktioner därmed kan lättas och koordineras mellan länder och regioner, säger Rickard Gustafson, vd för SAS i ett pressmeddelande.
Efterfrågan på påskresor gick främst till spanska resmål, men även inrikesdestinationer i fjällen stack ut.
”SAS flög ett 60-tal flygningar från Sverige, Stockholm och Göteborg, till spanska destinationer under de två påsklovsveckorna. Generellt sätt är det dock resandet en bråkdel av en normal påsk”, säger SAS presschef Freja Annamatz.
Den ökade efterfrågan ledde till en förbättring av kabinfaktorn i jämförelse med februari med 5 procentenheter till 31 procent. RPK, intäkt per flugen passagerarkilometer, sjönk med 76 procent för SAS reguljärtrafik i mars jämfört med mars i fjol. Punktligheten under månaden kom in på jämförelsevis låga 70,8 procent.
I samband med passagerarsiffrorna lyfter SAS också fram att bolaget säkrat finansieringsavtal för kommande leveranser av Airbus-flygplan:
”De nya flygplanen tar oss mot en enhetlig flotta med betydligt lägre bränsleförbrukning och utsläpp”, säger Rickard Gustafson.
Inför sommaren ser det ännu lite ljusare ut med bokningsläget – även om det är långt ifrån normala nivåer. SAS räknar inte med en normalisering av resandet förrän tidigast 2022. Planen är att återöppna 180 direktlinjer till sommaren – om restriktionsläget tillåter det och restriktionerna kan koordineras mellan länder och regioner.
”Det finns ett ökande intresse för sommarbokningar och vår prognos för sommaren är en efterfrågenivå på ca hälften av en normal sommar från juli och framåt.”
Bland sommarresemålen ligger Spanien och flera Medelhavsdestinationer i topp.
”Vi ser även ökad efterfrågan till bland annat Nice, Aten och Split, som är några av svenskarnas favoriter, samt till SAS nya destination Barcelona.”
Samtidigt finns det ett ökat intresse för att resa inrikes i sommar – försäljningen till Kiruna och Luleå ligger på fjärde och femte plats på topplistan.
SVENSKARNAS SAS-FAVORITDESTINATIONER I SOMMAR
1. Alicante
2. Malaga
3. Palma
4. Kiruna
5. Luleå
6. New York
7. Nice
8. Göteborg (från Arlanda)
9. Split
10. Athen
Källa: SAS–di.se