Omkring 125 000 mobiltelefoner anmäls som stulna per år – och fem procent av mobilägarna säger att de någon gång blivit av med sin lur.
Ändå vet hälften inte hur mobilen kan spärras om den blir stulen eller borttappad.
– Det är förvånansvärt få som vet hur mobilen kan spärras, med tanke på allt man kan komma åt i mobilen om den är öppen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, till TT.
Cirka 125 000 mobiltelefoner anmäls årligen som stulna och i en Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra säger fem procent av ägarna att de någon gång blivit av med mobilen.
Om tjuven kan ta sig in i mobilen finns där ofta meddelanden, betalningstjänster, mobilt bank-id och kortuppgifter som gör att du kan bli av med mycket större summor än bara mobilens värde.
I undersökningen uppger nära fyra av tio svarande att de inte vet hur man säkerhetskopierar för att kunna få tillbaka informationen i mobilen om den försvinner. Hälften vet inte hur de spärrar mobilen för att förhindra åtkomst.
Vad är då viktigt för skärmlåset?
– Jag tycker man i första hand ska välja fingeravtrycksigenkänning. Väljer man siffror bör man inte ha uppenbara sifferkombinationer – som 0000 eller 12345 eller andra som är enkelt kopplade till mig, som personnummer, säger Lina Nilsson.
Källa:TT