Europa är den kontinent där uppvärmningen går snabbast, med temperaturer som stiger ungefär dubbelt så snabbt som genomsnittligt globalt. De tre varmaste åren för Europa har alla inträffat sedan 2020 och de tio varmaste sedan 2007, enligt rapporten European State of the Global Climate 2023.
Det är Copernicus klimattjänst (Copernicus Climate Change Service, C3S) som tillsammans med meteorologiska världsorganisationen WMO idag släpper rapporten European State of the Climate 2023. Rapporten är en analys av klimatförändringen, viktiga händelser och dess effekter.
Rapporten European State of the Climate 2023, på webbplats för WMO
”Viktigt med beslutsunderlag för minskad klimatpåverkan och för arbete med klimatanpassning”
Klimatförändringen påverkar alla delar av samhället, och alla enskilda människor. Vi behöver följa klimatet genom observationer och analyser, och den här typen av rapporter är viktiga för att ge en helhetsbild av utvecklingen. Vi behöver också forska vidare och vidareutveckla vår klimatinformation. Genom allt mer avancerade beräkningar kan vi ge samhälle och enskilda bilder av framtidens klimat, det är viktigt beslutsunderlag både för minskad klimatpåverkan och för arbetet med klimatanpassning, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.
Carlo Buontempo, direktör för Copernicus Climate Change Service, kommenterar rapporten European State of the Climate 2023 i ett pressmeddelande: ”2023 bevittnade Europa den största skogsbrand som någonsin registrerats, ett av de regnigaste åren, allvarliga marina värmeböljor och omfattande förödande översvämningar. Temperaturerna fortsätter att öka, vilket gör vår data allt viktigare för att förbereda sig för effekterna av klimatförändringar.”
Negativa hälsoeffekter till följd av extrema väder- och klimathändelser
Antalet negativa hälsoeffekter relaterade till extrema väder- och klimathändelser ökar, enligt Copernicus och WMO:s rapport.
Både extremvärme, skyfall och torka kan ha negativa konsekvenser för människors hälsa. Det är därför viktigt med både högt medvetande om detta, att det finns system för tidiga varningar och att samhällets beredskap är god. Det är också viktigt att fortsätta utveckla skräddarsydda klimattjänster för hälsosektorn, påpekar Erik Kjellström.
2023 det varmaste eller näst varmaste året
I rapporten summerar Copernicus klimattjänst och WMO fakta om temperaturer i Europa 2023:
- 2023 var, trots nära genomsnittliga temperaturer i norr, det varmaste eller näst varmaste året som uppmätts i Europa, beroende på vilket dataset som används.
- Under 11 av 2023 års månader var Europas medeltemperatur över genomsnittet för 1991-2020, inklusive september som var den varmaste september som uppmätts.
Hur var då temperaturen i Sverige 2023? Förhållandevis varmast var det i Götaland medan nordvästligaste Svealand och sydvästra Norrland hade temperaturunderskott jämfört med normalperioden 1991-2020. I övrigt i landet var årsmedeltemperaturen nära den normala.
SMHIs sammanfattning av vädret i Sverige 2023
Europa den kontinent som värms snabbast
Rapporten som Copernicus klimattjänst och WMO presenterar pekar på att Europa är den kontinent som värms snabbast i världen, här stiger temperaturen ungefär dubbelt så mycket jämfört med det globala genomsnittet.
Den snabbare uppvärmningen i Europa beror på flera saker. En grundläggande faktor är att kontinenterna värms snabbare än haven. Dessutom har en minskad mängd luftföroreningar över Europa påverkat situationen. De kylande aerosolpartiklar som tidigare höll nere temperaturen, framför allt under sommarhalvåret, har minskat, säger Erik Kjellström.
Källa: SMHI