Sommaren 2024 bjuder Axmar bruk, beläget vid kusten i norra Gästrikland, på en ny och spännande upplevelse för besökare intresserade av svensk industrihistoria. Den gamla hyttan, brukets hjärta och själ, har försetts med en modern touch genom en innovativ digital installation. Genom en enkel QR-kod kan man nu kostnadsfritt ta del av Hyttans fascinerande historia direkt i sin mobiltelefon.
Axmar bruk har ett 30-tal informationstavlor utspridda runtom i den natursköna och kulturhistoriskt intressanta destinationen. Dessa skyltar berättar om Sveriges utveckling genom århundraden av hårt arbete och grundandet av folkhemmet. Sedan tidigare är ett 10-tal av dessa utrustade med QR-kod och talande berättelse. Nu utökas denna upplevelse med en digital guide inne i Hyttan, som tar besökaren med på en resa tillbaka i tiden från när bruket grundades 1671 till vad den används till i dessa dagar.
När man stiger in i den imponerande hyttan, byggd runt 1860, möts man av en atmosfär som andas historia. Med hjälp av den nya digitala guiden kan besökare lära sig om Hyttans och brukets rika historia på ett interaktivt och engagerande sätt. Genom att skanna en QR-kod med sin mobiltelefon, startar en ljudberättelse som levandegör platsens historia. Berättarrösten tillhör Sören Calleberg, Föreningen Hyttans ordförande som även guidar i kulturhistoria.
Berättelsen på cirka 8 minuter tar sin början med hur malmen transporterades sjövägen från bl.a Stockholms skärgård till Axmar bruk. Den goda tillgången på skog i området var avgörande för järnbrukets etablering, då skogen användes för att producera kol. Sedan beskrivs hela processen med att rosta malmen i rostugnen och smälta den i masugnen på ett engagerande sätt.
Besökare får också höra om de olika stegen i järnproduktionen, från att rosta och krossa malmen till att slutligen smälta den i den enorma masugnen. Med en höjd på cirka 15 meter, var masugnen den största konstruktionen i hyttan och en central del av produktionen och en av de största bevarade i Sverige.
Hyttan var i drift från 1860 till 1927, och efter att produktionen upphörde stod byggnaden och förföll fram till 1970-talet, då medel tillsattes för att rädda den. Tack vare Föreningen Hyttan och andra finansiärer, har hyttan idag återfått sin forna glans och används för konserter, teaterföreställningar, bröllop och andra festligheter.
Den digitala guiden är en del av Pixelvoice, en innovativ tjänst som gör det möjligt att skapa intuitiva presentationer baserade på bilder och tal. Besökare som är intresserade av att uppleva Hyttans historia på plats kan enkelt ta del av denna tjänst kostnadsfritt genom att skanna QR-koden med sin mobiltelefon. Det är ett enkelt och tillgängligt sätt att lära sig mer om Axmar bruks rika kulturarv och industriella historia.
Enligt Pressmeddelande.