torsdag 26 dec, 2024

Ökat resande under lågsäsong – svenskarna blickar bortom sommarresorna

Foto: Ticket

Dela

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på semester i år, jämfört med de 48 procent som gjorde en utlandsresa förra året. I år är det dock 38 procent som tänker förlägga semesterresan under sommaren, jämfört med 43 procent förra året och 56 procent innan pandemin, enligt resebyrån Tickets senaste SIFO-undersökning. Detta tyder på ett ökat resande utanför högsäsong, och visar på en pågående trend att i större grad sprida ut resandet över året.

– Mer än hälften av svenskarna uppger att de planerar en semesterresa under 2024, men färre än vanligt kommer lägga den under sommaren. Det kan vara en sund reaktion på resebranschens underkapacitet i relation till en väldigt hög efterfrågan – vilket kan leda till höga priser under just högsäsong, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Enligt Tickets SIFO-undersökning har drygt hälften av svenskarna anpassat sitt resande efter det ekonomiska läget på ett eller annat sätt. De allra flesta letar extra noga efter billiga flygbiljetter för att kunna komma i väg på en resa.

– Prisökningar, inflation och ett allmänt ansträngt ekonomiskt läge leder till att resenärer i större utsträckning letar efter billigare biljetter. Där finns mycket pengar att spara för den som har möjlighet att resa under lågsäsong, säger Sofia Eddelid.

Den som förlägger sin resa till exempelvis april-maj eller september-oktober kan fortfarande njuta av behagligt medelhavsklimat, men samtidigt undvika både trängsel och de högsta sommartemperaturerna, och även dra fördel av lägre priser på flyg och boende på resmålet.

– De som har möjlighet att resa under våren eller sensommaren kan hitta riktiga fynd – upp till halva priset jämfört med under högsäsong. För de som inte har möjlighet att resa utanför högsäsong, som till exempel barnfamiljer som måste hålla sig till skolloven, så gäller det att boka biljetter i tid. Att vänta in sommarens väderprognos eller sista-minuten-priser har inte lönat sig på många år på grund av den höga efterfrågan i relation till utbudet, utan priserna blir oftast högre ju närmre inpå avresan man kommer, säger Sofia Eddelid.

Enligt Pressmeddelande

Dela

Relaterade inlägg

Skistar sålde liftkort med 90 procents rabatt. Men sedan hävde skidortsjätten köpen med hänvisning till...
Förra året bjöd på en rekordlång vintersäsong då stora mängder natursnö kom redan i oktober....
Vill du att din reskassa ska räcka längre? FOREX senaste Semesterindex, som visar vad det...
Inför jul- och nyårshelgen varnar Åre lavincenter för stor lavinfara i södra Jämtlandsfjällen. På flera...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy