torsdag 28 nov, 2024

Polisen: 1 500 nya pass har makulerats

Dela

Trots trycket på passpolisen har tusentals nya pass inte hämtats ut. 1 529 av dem har nu makulerats och över 9 000 riskerar att snart förstöra– Bekymmersamt kan jag tycka, säger Per Engström på polisen.

Efter att pandemirestriktionerna hävdes har 2022 präglats av långa köer till polisens passexpeditioner. Det har varit svårt att få en passtid, och tagit tid att få sitt pass.

Under årets första nio månader utfärdade polisen hela 1 804 479 nya pass.

Men alla pass har inte blivit uthämtade. 30 september väntade totalt 136 298 pass på att hämtas ut.

Under årets nio första månader har även 1 529 pass fått makuleras. Något som normalt sker efter tre månader. Samtidigt hade 9 161 pass legat och väntat hos polisen i över tre månader utan att ha förstörts.

– Vi har en förhållandevis mjuk inställning till makuleringen. Vi kommer kanske dra ut på det några månader till. Vi vill undvika att komma i en ny kösituation igen, och att folk ska få betala för passen igen, säger Per Engström, nationell kommenderingschef vid polisen.

– Det vore olyckligt om vi tvingas makulera alla de här passen, fortsätter Per Engström.

Enligt polisens grundregel ska en påminnelse skickas ut senast när ett pass legat tre månader, men efter ”skälig tid” ska det sedan makuleras.

Under hösten har det på blivit lättare att få en passtid. Men vissa orter har fortfarande långa köer, speciellt i polisregion Bergslagen och polisregion Öst, enligt polisen själva.

Passens leveranstid är fortfarande längre än normalt. Just nu tar det runt 50 dagar att få sitt pass, enligt Per Engström.

För den som ska resa utomlands på sportlovet eller påsklovet kan det vara bra att boka en passtid nu, tipsar polisen.

– Det gäller fortsatt att vara ute i god tid, tyvärr. Vänta inte. Vi har en hel del resetillfällen som kommer under våren, säger Per Engström.

Under hösten har en rad passexpeditioner haft extra öppet för att människor ska ha möjlighet att hämta ut sina pass.

Källa:TT-SVD.se

Dela

Relaterade inlägg

Förseningar, kostnader och flygplatsupplevelser är de största orsakerna till friktion. Mobilappar, digitalt ID och biometri, vid...
Kina utökar listan över länder vars invånare kan resa visumfritt till landet under en begränsad...
När vintermörkret lägger sig över norra Europa går det fortfarande att hitta solen i södra...
Arbetsmiljöverket utreder NCC och Liseberg efter Oceana-branden, rapporterar GP. – Saker kan göras bättre till en annan...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy