För den som planerar att semestra i något av de länder som UD lyft sin avrådan ifrån gäller det att tänka sig noga för. Har du varit sjuk i covid-19 eller uppvisat symtom de senaste tre månaderna gäller inte din reseförsäkring om du skulle insjukna på plats.
”Det kan bli jättedyrt om du måste få intensiv vård och sedan transporteras hem till Sverige”, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Spanien och Grekland ligger på topplistan över de länder svenskarna helst besöker under semestern. Tillsammans med Italien, Frankrike, Belgien, Kroatien, Island, Portugal och Schweiz tillhör de nu den grupp länder som UD lyft sin avrådan ifrån. Från och med den 30 juni är det alltså okej för svenskar att åka dit.
Men att UD hävt sin avrådan innebär inte att det är riskfritt att åka dit, coronaviruset är fortfarande högst närvarande och vården ansträngd. Skulle du bli sjuk i covid-19 under din resa är det inte alls säkert att ditt försäkringsbolag täcker de kostnader som en sjukhusvistelse kan innebära. Detta vill Konsumenternas Försäkringsbyrå slå ett extra slag för. Har du uppvisat symtom inom de senaste tre månaderna och blir sjuk på din utlandsvistelse kan det stå dig dyrt. Intensivvård och transport hem till Sverige kan gå på uppåt en miljon kronor, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå.
”Man ska tänka sig för om man haft symtom och besökt läkare. Blir du sjuk igen när du är utomlands kommer det betraktas som en sjukdom som påbörjats hemma och då gäller inte försäkringen och det kan det bli jättedyrt om du själv måste betala sjukhusvård och hemtransport. Vi är rädda för att de som varit sjuka kanske vill åka ner till Europa och vila upp sig i solen, då tar man en väldig risk”.
Även de som tillfrisknad från att ha blivit smittad av covid-19 bör tänka sig för, menar Anna-Karin Baltzari Danfors.
”Eftersom det är en så okänd sjukdom så vet vi ännu inte vilka effekter den ger. Har du varit sjuk i covid-19 kanske lungorna har tagit stryk och om du får fortsatta eller förvärrade problem när du är utomlands så kommer din sjukhusvistelse anses ha samband med ditt tidigare insjuknande i covid-19 och då står då utan försäkringsskydd. Flygresor kan till exempel vara riskabla för lungorna, det är något vi vill flagga för”.
Konsumenternas råd är att kolla med din hemförsäkring före du bokar din resa vad som gäller. Om du är osäker på huruvida du haft symptom eller ej, alternativt är i en riskgrupp, kan du be om att få göra en medicinsk förhandsbedömning.
”De största försäkringsbolagen samarbetar med larmcentraler och du kan genom dem göra en medicinsk förhandsbedömning om ditt reseskydd gäller.”
För övriga länder i Europa och resten av världen kvarstår UD:s avrådan till den 15 juli. I regel gäller då inte reseskyddet i hemförsäkringen. Det finns dock undantag. Ett fåtal försäkringsbolag erbjuder reseskydd även när UD avråder från resor.