Smällarna duggar tätt mot SAS, vars aktie halverats på en månad. Nu tvingas det krisande flygbolaget ställa in flera avgångar sedan Ryssland stängt sitt luftrum.
Samtidigt håller SAS fortsatt öppet för sommarbokningar till St Petersburg.
På måndagen stängde Ryssland sitt luftrum för 36 länder, däribland Sverige, som ett svar på att EU vidtagit motsvarande åtgärd mot ryska flyg efter invasionen av Ukraina.
Det ryska beslutet får konsekvenser för det redan hårt pressade flygbolaget SAS , där svenska och danska staten är största ägare.
”Vi har två rutter som flyger över Ryssland: Tokyo och Shanghai. Vi planerar att fortsätta flyga till Shanghai men vi kommer att ställa in Tokyo-flygen fram till och med första maj. Det blir för lång omväg”, säger John Eckhoff, presschef på SAS.
Rutten till Shanghai kommer att ta vägen söder om Ryssland, vilket enligt John Eckhoff kommer att innebära ”ett par timmar” extra restid.
Vad innebär det i form av ökade bränslekostnader?
”Jag vet inte vad det kostar konkret. Men det är klart att både tids- och bränsleförbrukningen ökar”, säger John Eckhoff.
Vid sidan av de två flyglinjerna som går över ryskt luftrum har SAS också St Petersburg bland sina destinationer. På måndagen tog flygbolaget beslutet att ställa in två planerade avgångar till den ryska staden.
”Vi har ställt in två tur och retur-avgångar från Arlanda som vi hade planerat till påsk”, säger John Eckhoff.
SAS flyger främst till St Petersburg under sommaren – och på flygbolagets hemsida går det fortsatt att boka biljetter till den ryska staden från början av juni.
”Sommarprogrammet har vi tänkt att flyga som planerat. Men vi avvaktar situationen”, säger John Eckhoff.
Det ryska flygstoppet är en i raden av dåliga nyheter för SAS. På tisdagen kom två ytterligare smällar då kreditvärderingsinstitutet Moody skruvade ned flygbolagets kreditbetyg samtidigt som Sparebank 1 sänkte sin rekommendation för SAS-aktien till sälj från neutral.
I samband med säljrådet kapade den norska banken SAS riktkurs till 0,1 kronor från tidigare 1,90 kronor – en sänkning med 95 procent.
På tisdagseftermiddagen faller SAS 15 procent, mest av alla large cap-bolag på Stockholmsbörsen. Aktien noteras till 0,81 kronor, vilket innebär att kursen mer än halverats sedan inledningen av februari.
SAS har nästan 133.000 aktieägare, enligt Holdings.
Källa:DI.SE