Färre hotell, begränsat antal besökare – och inga mer fester på stränderna.
När den nystädade filippinska paradisön Boracay åter öppnar för besökare är det med hopp om att turismen ska vara mer hållbar.
Några av världens finaste stränder hade förvandlats till en smutspöl. Det slog Filippinernas president Rodrigo Duterte fast innan han i april beordrade att Boracay skulle stängas i ett försök att stärka infrastrukturen och komma till rätta med överexploateringen av det populära turistmålet.
Ön är något av en kronjuvel i den filippinska besöksnäringen, med omkring två miljoner turister varje år. Men när Boracay efter sex månader åter slår upp portarna under fredagen är det med en rad restriktioner i syfte att skydda de vita stränderna och det turkosa havet.
Inga strandpartyn
Antalet hotell och restauranger har minskat och det finns numera en gräns för hur många personer som får anlända till ön varje dag: 6 405. Sammantaget får max 19 000 turister befinna sig på ön samtidigt, enligt Bloomberg som citerar landets miljöminister.
Dessutom är det numera förbjudet att dricka och röka på offentliga platser – och de strandpartyn som lockat många besökare är ett minne blott. All vattensport, förutom simning, har gått samma öde till mötes och öns tre kasinon har stängts i enlighet med Dutertes önskemål.
Hållbarhet i fokus
Filippinernas turismminister Bernadette Romulo-Puyat hoppas att det nya Boracay ska bli början på en kultur av hållbar turism i landet.
– Vi måste förstå vilka konsekvenser våra handlingar får för miljön både nu och i framtiden, säger hon till nyhetsbyrån AFP och andra journalister.
Att horderna av besökare har satt förödande spår på Boracay har många varit eniga om. Men stängningen kritiserades för att ha genomförts på ett brutalt sätt, utan hänsyn till de tiotusentals arbetstillfällen inom turismen som påverkades.