För vissa innebär semester sovmorgnar och vila i hängmattan – men för många fylls ledigheten snabbt upp med inbokade resor, tillställningar och projekt. Enligt Tina Sundelin, sömnforskare vid Stockholms universitet, är möjligheterna att återhämta sig på semestern relativt goda – om man inte fyller sitt schema med för många måsten.
Det absolut enklaste tipset för att återhämta sig är att göra plats för sömnen i sitt schema. Men det kan vara svårt när annat lockar – eller pressar.
– Många tänker att på semestern ska jag fixa med alla de här andra sakerna, vilket kan bidra till stress. Och är man stressad bidrar det till sömnsvårigheter, säger Tina Sundelin.
”Sömnbrist har alla någon gång”
Den rekommenderade sovtiden för en genomsnittlig vuxen person är mellan sju och nio timmar per natt, men många sover kortare än så – inte minst under arbetsveckorna.
– Sömnbrist har ju alla någon gång, sen finns det vi brukar kalla för frivillig sömbrist – att man kanske är uppe för att man jobbar eller tittar på serier, och den som är mindre frivillig – att man försöker sova men inte kan.
– En del forskning visar att om man sover för lite under veckorna och försöker ta igen det på helgen är det möjligt att man inte hinner det. Då börjar man nästa vecka med att sova för lite igen.
Går inte att få tillbaka förlorad sömn
Enligt Sundelin har man större chans att återhämta sig ju längre semester man har. Har man sovit för lite under flera månader och bara har en veckas ledigt är det troligt att det inte räcker. Hon påpekar dock att man aldrig kan ”sova ikapp” förlorad sömn.
– Men du kan återhämta dig så att du orkar med att ta dig tillbaka till jobbet igen och känna dig pigg och utvilad.
Viktigt att minska stress
Ett tips är att gå och lägga sig och gå upp ungefär samma tider varje dag, även på semestern.
– Då har man varit snäll mot sin återhämtning.
Men stressa inte om du missar dina tider, utan försök sova tills du är pigg. Vill du ta en tupplur på dagen är det inte heller någon katastrof.
– Risken är att man sover lite mindre under natten, men så länge man känner sig okej är det inte något negativt i sig.
– Försöka slappna av överlag. Finns det möjlighet att inte stressa över saker är det positivt.
Källa:svt.se