Är coronapassen turismens räddare 2021? Troligtvis inte, men däremot ännu ett verktyg för att underlätta resor, säger researrangörer.
Varken Ving eller Tui förväntar sig att vaccinationsintygen kommer att användas i någon stor utsträckning i sommar.
Den europeiska turismen ser inte ut att kunna komma tillbaka till samma nivåer som 2019 i år, trots de förhoppningar om ljusare tider som fanns när vaccineringarna satte igång. Det slår Europeiska kommissionen fast i en rapport som släpptes förra veckan.
För att rädda turismen har flera länder föreslagit coronapass – en sorts intyg på vaccinering – som skulle göra det lättare för resenärer att ta sig utomlands, men förslaget är långifrån omhuldat av alla länder.
Också Världshälsooragnisationen har tillbakavisat det, bland annat för att det inte är säkert att vaccinering stoppar smittspridningen.
”Ett test”
Fredrik Henriksson, kommunikationschef på researrangören Ving, tror inte att coronapassen kommer användas i någon större utsträckning i år.
– Vi tror att det kommer vara ett test. Det är ganska många som kanske inte hunnit ta ett vaccin, eller inte vill ta ett ta ett vaccin. Alla kommer inte ha ett vaccinationspass och dem får man inte stänga ute från rörlighet. Så vi tror det kommer vara ett vaccinationspass och en möjlighet att resa med ett negativt test.
Också på Tui säger man att coronapassen sannolikt kommer vara ett av flera verktyg länder kan ta till för att öka säkerheten för turister och värdland. Adam Györki, kommunikationsansvarig på företaget, säger att man från Tuis håll hoppas på ett enhetligt beslut inom EU.
– Alla beslut som är tydliga och som gäller generellt, det skapar en tydlighet mot kunder och företagen. Det blir lättare och bättre att förhålla sig till.
Turismen föll 70 procent förra året
Synen på coronapassen splittrar EU. Frankrike och Tyskland har varit avogt inställda till idén, med hänvisning till sekretessproblem och risk för diskriminering. Länder som Grekland och Spanien har förespråkat coronapassen.
Enligt siffror som EU-kommissionen släppte förra veckan rasade antalet övernattningar av utländska gäster omkring 70 procent i så gott som hela unionen förra året.
Storstäderna tappade mest, bland annat på grund av minskad efterfrågan på weekendresor och affärsresor, medan turistorter dit man kan ta sig med bil klarade sig bäst.
Källa:svt.se