Under årets första kvartal fortsatte Swedavias rörelseresultat att förbättras. Satsningar på ett större kommersiellt utbud i Arlandas marknadsplats bidrog samtidigt till ökad nettoomsättning och stärkt kassaflöde. Antalet utrikesresenärer fortsatte att öka, men med en dämpad återhämtningstakt till följd av flera omvärldsfaktorer. Samtidigt har den utmanande utvecklingen för inrikesresandet fortsatt.
-Trots något lägre passagerarvolym ökade nettoomsättningen för årets första kvartal med 67 miljoner kronor jämfört med samma period föregående år. Kvartalets driftskostnader minskade något, delvis på grund av den mildare vintern, och sammantaget blev rörelseresultatet för första kvartalet 81 miljoner kronor bättre än föregående år, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.
Swedavias nettoomsättning för årets första kvartal uppgick till 1 510 miljoner kronor (1 443), vilket är en ökning med 67miljoner kronor jämfört med föregående år. Kassaflödet från den löpande verksamheten för kvartalet var positivt och uppgick till 191 miljoner kronor (57), en förbättring om 134 miljoner kronor jämfört med förra året. Rörelseresultatet uppgick till -136 miljoner kronor (-217), vilket är en förbättring med 81 miljoner kronor.
Under årets första kvartal reste 6,6 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Det är en minskning med 1,3 procent jämfört med första kvartalet 2024. Det här är första kvartalet sedan pandemin som Swedavia redovisar en viss nedgång i det totala antalet passagerare jämfört med motsvarande period året innan.
-Vi lever i en värld som just nu förändras snabbt och dramatiskt, såväl ekonomiskt som geopolitiskt. Hur det pågående handelskriget kommer att påverka den globala ekonomin och flygbranschen är idag svårt att överblicka, men det är sannolikt att konjunkturuppgången dröjer vilket också påverkar efterfrågan på flygresor negativt, säger Jonas Abrahamsson.
I januari välkomnades Japans största flygbolag ANA och linjen Arlanda-Tokyo Haneda till Arlanda. Flygbolagen fortsätter att satsa på ny trafik under sommarsäsongen, som också är den mest reseintensiva perioden. Norwegian fortsätter att bredda sitt utbud på Arlanda med fyra nya destinationer och Ryanair lägger till tio nya destinationer från Arlanda och Landvetter.
Ryanair adderar dessutom två nya flygplan till sin svenska flygplansflotta och tidigarelägger trafikstarten för dem från 1 juli till 1 juni, vilket är positivt för tillgängligheten till och från övriga Europa i sommar. Under våren har Norwegian återöppnat flygbolagets pilotbas på Arlanda.
I februari öppnade Arlanda den nya Marknadsplatsens sista del och arbetet med att modernisera flygplatsens infrastruktur, bryggor och uppställningsplatser utanför Sky City fortgår enligt plan.
I mars kom Arlandasamordnarens delrapport med fokus på vägtransporterna till och från Arlanda. Swedavia delar bilden av att dessa transporter, precis som järnvägen, behöver stärkas. Swedavia ser fram emot att samordnarens rapport med förslag leder till konkreta åtgärder i närtid som bidrar till att stärka Arlandas och därmed även hela Sveriges konkurrenskraft.
Swedavia inledde 2025 med att genomföra en emission av gröna obligationer om två miljarder kronor för att finansiera bolagets gröna investeringar och tillgångar.
Swedavia fortsätter att stötta flygets omställning och stimulera efterfrågan på hållbart bioflygbränsle när bolaget för tredje året i rad satsar 40 miljoner kronor. Sedan programmets start 2020 har totalt 135 miljoner kronor investerats.
Enligt Pressmeddelande.